Apotheek Elinkwijk

Amsterdamsestraatweg 560 3553EN Utrecht Tel:030-2441504

Medische Encyclopedie

Inhoud

acipimox

Acipimox vermindert de hoeveelheid vet in het bloed. Het verbetert ook de verhouding tussen het ‘goede’ cholesterol (HDL) en het ‘slechte’ cholesterol (LDL).

Artsen schrijven het voor bij te veel vet in het bloed of bij zowel te veel vet als te veel cholesterol in het bloed.

Wat doet acipimox en waarbij gebruik ik het?

Te hoog cholesterol- en/of vetgehalte

Verschijnselen
Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam gebruikt om cellen, hormonen en gal te maken. Cholesterol is ook nodig om vetten te verwerken en door ons lichaam te vervoeren. Vetten (triglyceriden) zijn belangrijk voor de energievoorziening en voor de opbouw van cellen.  

De lever maakt cholesterol, maar het wordt ook via voedsel opgenomen. Het bloed vervoert het cholesterol samen met vet als kleine bolletjes naar de lichaamscellen. Sommige bolletjes zijn nogal kleverig. Het cholesterol in deze bolletjes heet LDL-cholesterol. Als er teveel LDL-cholesterol in het bloed is, blijft dit aan de binnenkant van de bloedvaten plakken. Hierdoor kunnen de vaten vernauwen of verstopt raken. Dit heet atherosclerose (aderverkalking).
Atherosclerose vergroot de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding).

Oorzaak
Te veel slecht cholesterol of vet in ons bloed kan ontstaan als ons lichaam te veel cholesterol aanmaakt of als we te vet eten, of beide. Ook bestaat er een erfelijke vorm van te hoog cholesterol,  die vooral in bepaalde families voorkomt.

Behandeling
Bij teveel cholesterol of vet in het bloed adviseert uw arts u om een vet- en cholesterolverlagend dieet te houden. U kunt hiervoor ook een diëtist raadplegen.
Als een dieet niet voldoende is, schrijft uw arts meestal een ‘statine’ voor om het cholesterol en vet in uw bloed te verlagen. Als dit niet voldoende werkt, kan uw arts acipimox voorschrijven.

Werking
Acipimox verlaagt de hoeveelheid vet in het bloed en zorgt dat cholesterol terecht komt in de bolletjes die het cholesterol opruimen, het HDL-cholesterol. Als u minder vet in uw bloed heeft en als er een betere balans is tussen het goede en slechte cholesterol, heeft u minder kans op hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten of beroerten.

Effect
Het kan enkele weken tot maanden duren voor het medicijn werkt. Zelf merkt u niet veel van de werking. U weet pas of het werkt bij een bloedonderzoek. Toch is het belangrijk om acipimox elke dag in te nemen. Alleen dan kan acipimox optimaal zijn werk doen.

Lees meer over te hoog cholesterol- en/of vetgehalte . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Opvliegers en een rode huid

    Dit gaat na een aantal dagen vanzelf over als uw lichaam gewend is aan dit medicijn.

  • Maagklachten, zoals misselijkheid, opgeblazen gevoel, maagpijn en brandend maagzuur

    Door het in te nemen tijdens of vlak na de maaltijd heeft u hier minder last van. Blijft u klachten houden? Neem dan contact op met uw arts.

  • Hoofdpijn

    Dit gaat na een aantal dagen vanzelf over als uw lichaam gewend is aan dit medicijn.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Buikpijn in de bovenbuik

    Heeft u hier heel veel last van? Neem dan contact op met uw arts.

  • Gevoel van zwakte

  • Huiduitslag met jeuk of galbulten

    Dit kan wijzen of overgevoeligheid, maar dat hoeft niet. Raadpleeg uw arts bij huiduitslag.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Diarree

    Heeft u hier heel veel last van? Neem dan contact op met uw arts.

  • Spierkramp, pijn in de gewrichten. Als u aanleg heeft voor jicht, kunt u eerder een jichtaanval krijgen.
     

    Heeft u onverklaarbare spierpijn of worden uw gewrichten pijnlijk of stijf? Neem dan contact op met uw arts.

  • Minder bloedglucose. Als u diabetes mellitus heeft en insuline gebruikt, kan de hoeveelheid glucose in uw bloed te sterk dalen door acipimox. U kunt dan een 'hypo' krijgen. Controleer daarom vaker uw bloedglucose.

    Uw arts moet soms de dosering van de insuline aanpassen. Als u stopt met acipimox kan de bloedglucose weer stijgen.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, roodheid en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
    In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid met benauwdheid en/of een opgezet gezicht, tong, lippen en keel. Stop dan het gebruik en waarschuw direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.

    Als u overgevoelig bent, meld dat dan altijd aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik acipimox gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
U mag autorijden als u dit medicijn gebruikt.

alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Er zijn geen beperkingen voor dit medicijn. Acipimox werkt echter het best als u een cholesterol- en vetverlagend dieet houdt. Overleg hierover eventueel met een diëtist.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.

Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. In de meeste gevallen heeft tijdelijk stoppen geen grote gevolgen voor uw gezondheid. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. 

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en of het slecht voor de baby is. 

Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. In de meeste gevallen heeft tijdelijk stoppen geen grote gevolgen voor uw gezondheid. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer? 
Neem dit medicijn tijdens of net na de maaltijd in. U heeft dan minder kans op maagklachten. Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag? Neem het dan in bij het ontbijt en avondeten. Gebruikt u het 3 keer per dag? Neem het dan in bij het ontbijt, lunch en avondeten.

Hoe lang?
Als dit medicijn goed bij u werkt, kunt u dit medicijn langdurig gebruiken. Als het na 4 tot 6 maanden nog geen effect heeft, is het waarschijnlijk niet zinvol ermee door te gaan.

Terug naar overzicht